ZILE NAȚIONALE ALE STATELOR LUMII: Sierra Leone

ZILE NAȚIONALE ALE STATELOR LUMII: Sierra Leone

Ziua Nationala – Sierra Leone

imageResizeSierra Leone este o republică situată în Africa de vest, între Guineea (la nord), Liberia (la vest), Oceanul Atlantic (la sud). Ziua națională este sărbătorită în fiecare an la 27 aprilie (1961). Suprafața țării este de 71.740 kmp, iar capitala la Freetown. Populația este de aproape șase milioane locuitori, iar limbile oficiale sunt engleza și trei dialecte importante: Mende, Temene, Krio.

Regiunea de coastă a Sierrei Leone este alcătuită din terenuri mlăștinoase acoperite de mangrove. Numeroase râuri se varsă aici în Atlantic. În largul coastei se află numeroase insule, dintre care cea mai mare este Sherbro. Zona lagunelor de pe țărm are o lățime de aproximativ 40 de kilometri după care urmează o regiune de câmpie, în timp ce partea estică a țării este ocupată de podișuri și de munți. La nord se întind savane vaste, iar spre sud, clima și flora au un caracter subecuatorial tot mai pronunțat.

Președintele republicii este Ernest Bai Koroma (17 sept. 2007), care este, totodată, și șeful guvernului. Sierra Leone are parlament unicameral (124 locuri în care membrii sunt aleși pentru un mandat de 5 ani prin vot popular).

Sierra Leone este o națiune săracă, cu inegalitatea extraordinară în distribuția veniturilor. În timp ce posedă minerale substanțiale, produse agricole, precum și resurse piscicole, infrastructura fizică și socială încă nu s-a recuperat după războiul civil, iar tulburările sociale grave continuă să împiedice dezvoltarea economică. Aproape jumătate din populația aptă de muncă este angajată în agricultura de subzistență. Sectorul productiv constă, în principal, din prelucrarea materiilor prime și generarea de energie electrică pentru piața internă. În sectorul minier diamantele aluvionare rămân principala sursă de venituri în valută, reprezentând aproape jumătate din exporturile Sierra Leone. FMI a impus implementarea unui program vizând reducerea sărăciei și creșterea economică, care a contribuit la stabilizarea în plan economic și reducerea inflației în 2010, ceea ce a condus la aprobarea unui nou program în valoare de 45 milioane dolari pentru o perioadă de trei ani. Stabilitatea politică a condus la o revigorare a activității economice, ceea ce a permis reabilitarea sectorului minier (bauxită și rutil), care beneficiază de stimulente fiscale planificate. Conform unor informații ale Financial Times, Sierra Leone are una dintre cele mai mari rezerve de fier de pe continentul african, estimate la nu mai puțin de 12,8 miliarde de tone. Exporturi: 426,9 milioane USD (2011)/diamante, bauxită, rutil (oxid de titan), cacao, cafea, pește. Parteneri: Belgia, România, Olanda, China, SUA, Turcia, Anglia. Import: 1,571 miliarde USD (2011)/alimente, mașini și echipamente, produse petroliere, produse chimice. Parteneri: China, Africa de Sud, SUA, Marea Britanie, India, Malaysia.

Situată pe coasta de vest a Africii, Sierra Leone beneficiază de toate caracteristicile unei destinații tropicale însorite — plaje cu nisip alb, păduri tropicale și cascade. Această țară atrăgea în jur de 100.000 de turiști în fiecare an, în special europeni. Mulți dintre ei au încetat să mai viziteze țara din cauza războiului intern, care s-a încheiat însă. Capitală și centrul comercial, Freetown este important în istorie — inițial a fost întemeiat ca popas pentru comercianții de pe mare, iar la mijlocul anilor 1500 a devenit un important centru de comerț cu sclavi. La 29 km de capitală se află fortul istoric de pe insula Bunce, construit în 1670 ca cea mai mare fortăreață pentru comerțul cu sclavi de pe “Coasta Orezului”. Animalele sălbatice din Sierra Leone sunt protejate în cadrul zonelor de conservare, precum Parcul Național Outamba Kilimi, Sanctuarul de Cimpanzei Tacugama de lângă Freetown și Sanctuarul de Viață Sălbatică Insula Tiwai de pe râul Moa.

Masa principală a locuitorilor din Sierra Leone este cea de dimineață sau de la prânz. Principala mâncare este “foo-foo”, o pastă ca un aluat făcută din făină de cassava. Foo-foo se mănâncă întotdeauna cu “sos palaver” sau cu “plassas”, un fel condimentat din verdețuri cu burtă de oaie sau capră, pește, carne de vită, slănină și carne de pui. Și “orez jollof”, o mâncare din vestul Africii, este populară. Se bea gin, bere și vin de palmier.

Primii locuitori din Sierra Leone au fost cei din poporul Bulom, urmați de Mende și Temne în secolul XV, apoi de Fulani. Portughezii au fost primii europeni care au explorat teritoriul, dându-i și numele Sierra Leone (leu de munte). Orașul Freetown de pe coastă a fost cedat englezilor în 1787, pentru a-i adăposti pe negrii eliberați din forțele armate britanice și pe sclavii fugari care au găsit azil în Londra. În 1808 zona de coastă a devenit colonie britanică, iar în 1896 și interiorul țării a fost declarat protectorat britanic. Sierra Leone a devenit națiune independentă în aprilie 1961. Sistemul democratic a fost restabilit după războiul civil (1991-2002), care a provocat decesul a zeci de mii de persoane și dislocarea a mai mult de două milioane de oameni (aproximativ o treime din populație). Militarii, care au preluat întreaga responsabilitate pentru securitate în urma retragerii forțelor de menținere a păcii ale ONU, la sfârșitul anului 2005, au devenit, din ce în ce mai mult, un garant al stabilității țării.

AGERPRES/(Documentare — Cristian Anghelache, editor: Marina Bădulescu)