Primul Oficiu Consular

Primul Oficiu Consular

Consulul general onorific al Republicii Sierra Leone în România, Viorel Zaharia, a declarat luni, pentru AGERPRES, că anul acesta, John Sahr Yambasu, ambasador la Moscova al ţării africane, îşi va depune scrisorile de acreditare la Bucureşti. Conform lui Zaharia, este pentru prima oară după 1989 cînd va fi acreditat în România un ambasador al acestei ţări.

“Anul acesta, ambasadorul Sierrei Leone la Moscova, John Sahr Yambasu, îşi va depune scrisorile de acreditare la Bucureşti. Este un lucru benefic în special pentru mediul de afaceri. Nu cu mult timp în urmă m-am întors de la Moscova,

 

unde am fost în vizită la Ambasada Sierrei Leone şi am discutat despre viitorul economic dintre cele două ţări (România şi Sierra Leone, n.r.). Prezentarea scrisorilor de acreditare în România este foarte importantă pentru noi, ca stat. Urmează să fac demersurile necesare pe lîngă Ministerul Afacerilor Externe român pentru îndeplinirea formalităţilor. După 1989 este primul ambasador al Republicii Sierra Leone care va prezenta scrisorile de acreditare în România”, a declarat Viorel Zaharia.

Pînă la prezentarea scrisorilor de acreditare de către ambasador, Viorel Zaharia a precizat că, în cel mult două luni, la Cluj-Napoca va fi deschis primul oficiu consular al Republicii Sierra Leone din România, care va avea atribuţiile unui consulat de carieră. “În momentul de faţă am obţinut Exequatur-ul (autorizaţia dată de un şef de stat unui consul străin de a-şi exercita funcţiile în ţara în care este trimis, n.r.), sunt cu formalităţile în regulă în România, sediul de la Cluj-Napoca este aproape gata, sperăm ca în două luni să fie funcţional, va fi situat pe strada Mureşului nr. 45. La Oficiul Consular va lucra încă o persoană în afară de mine şi vom avea un program de 3-4 ore pe zi, pentru început. Sarcinile mele vor fi specifice unui consulat de carieră – nefiind altă reprezentanţă diplomatică a Sierrei Leone pe teritoriul României – în sensul că sunt împuternicit să eliberez vize, acte de stare civilă, autentificări de înscrisuri pe documente eliberate de Sierra Leone, procuri sau declaraţii”, a susţinut Viorel Zaharia, subliniind că domeniile de interes pentru colaborarea dintre cele două ţări, identificate pînă în prezent, sunt turismul, sănătatea, energia verde, mineritul, comerţul şi construcţiile.

“România, de foarte mulţi ani, colaborează în domeniul mineritului în Sierra Leone, foarte multe firme din România importă bauxită, minereuri feroase şi neferoase. Principalul obiectiv al Republicii Sierra Leone în România este atragerea investitorilor către Sierra Leone, noi am făcut deja paşi în acest sens, am fost de mai multe ori acolo cu investitori români interesaţi. Sunt deja acolo o serie de investitori în construcţii din judeţele Cluj şi Mureş (…) Consulatul de la Cluj-Napoca trebuie să fie un intermediar între România – dar şi o altă ţară vecină – şi Sierra Leone”, a susţinut Zaharia.

Consulul a precizat că în luna decembrie a însoţit o delegaţie a oamenilor de afaceri la Freetown, capitala Republicii Sierra Leone, ocazie cu care au fost diverse întîlniri cu o serie de miniştri, în urma cărora o firmă clujeană a prezentat un proiect de infrastructură rutieră, pe baza unei tehnologii noi. “Este un produs nou, un produs conceput de o firmă din Australia, se numeşte RENOLIT, este un produs care în contact cu un sol care conţine fier, cum e în Sierra Leone, devine o infrastructură perfectă. Este o soluţie modernă şi mai puţin costisitoare. Firma românească a cumpărat patentul, se produce deja în România şi vor implementa în Sierra Leone această metodă”, a susţinut Zaharia.

Printre oamenii de afaceri români care au făcut parte din ultima misiune economică din Sierra Leone se numără George S. Naghiu director general SC Renolith România şi Sorin Nemeş, director general al SC Romferchim Luduş, care s-au întors în ţară cu precontracte semnate.

Potrivit consulului, delegaţia s-a întîlnit cu şeful cancelariei prezidenţiale a Republicii Sierra Leone Soulay B. Daramy cu care s-au stabilit unele detalii de colaborare între instituţia prezidenţială şi noul post consular din România şi a avut o întîlnire informală cu Ambasadorul Toyin Solaja, reprezentantul Special al Uniunii Africane.

20131202_092622Delegaţia şi-a încheiat vizita la Ministerul Energiei unde a fost primită de către consilierul personal al ministrului pe probleme tehnice şi de dezvoltare Ibrahim Wilson, cu care s-au discutat detaliile şi posibilităţile de colaborare în domeniul energiei regenerabile.

Viorel Zaharia a mai arătat că în Sierra Leone derulează afaceri numeroase firme din România, inclusiv o firmă din Cluj-Napoca care construieşte Hotelul Hilton, care va fi deschis în 2015, în Freetown, o altă firmă mare care activează şi pe teritoriul României, Alro Slatina, deţine patru mine şi exportă bauxită, avînd o cifră de afaceri de peste 700 milioane de euro, iar omul de afaceri de origine română, Frank Timiş, s-a implicat inclusiv în dezvoltarea învăţămîntului din acest stat african.

Consulul a mai precizat că Sierra Leone a trecut mulţi ani printr-un război civil, că acum este în plină dezvoltare în privinţa infrastructurii şi a energiei, iar firmele care vor să investească în această ţară trebuie să îşi identifice clar obiectivul, pentru că în funcţie de acesta există anumite clasificări, în funcţie de care se pot acorda facilităţi, ajungîndu-se pînă la scutirea de taxe vamale pentru exporturi către state ale Uniunii Europene.

Ziarul Faclia

http://www.ziarulfaclia.ro/in-cel-mult-doua-luni-la-cluj-napoca-va-fi-deschis-primul-oficiu-consular-al-republicii-sierra-leone-din-romania/